top of page
  • Obrázek autoraAdmin

Ukliďme svět, ukliďme Česko

V sobotu 7.4.2018 jsme se na Újezdsku zapojili do celostátní úklidové akce Ukliďme Česko. Někteří přišli vybaveni baťůžky s pitím a občerstvením pro děti. Neměli jsme zprvu žádný strategický plán. Chtěli jsme uklidit dědinu a taky okraj lesa, kde se pořád válí nějaké odpadky. Nakonec to vyhrála Zelinka. Vyrazili jsme tedy v doprovodu dětí, psů a dvoukoláku k lesu. Brzy jsme zjistili, že ten binec, na který všichni v lese nadáváme a při sbírání hřibů jej obloukem obcházíme, není nic jiného než nefalšovaná černá skládka, kterou se les pomalu ale jistě snaží přikrýt a zarůst. Dle obsahu skládky se zdá, že v minulosti nějaký hodně nezodpovědný člověk do Zelinky vyvezl vše při vyklízení starého domu. Našli jsme kuchyňské nádobí, boty, lino, střešní tašky, dráty, kabely, různé skleničky a obaly od mastiček a hlavně milióny střepů a střípků. Při vyklízení skládky jsem se cítila jako nějaký moderní archeolog. Nejkurióznějším nálezem byly bezesporu zuby. Tedy zuby "klapáky". Pavla se však taky pořádně lekla, když se na ni z porostu zazubily.

Při úklidu jsem si uvědomila, jak je dobře, že je nás ještě tolik, kterým záleží na tom, abychom žili v čistém a zdravém prostředí. Uvědomila jsem si také, že je dobře, že ukazujeme svým dětem, že nelze dělat z našeho okolí skládku, že se má odpad třídit a přemýšlet o tom, co vyhodit, co znovu použít, co se dá darovat a co recyklovat.

Děti jsme však po chvíli poslali uklízet v jiné části lesa. Všude byly střepy a nechtěli jsme, aby se pořezaly. Bohužel však i ony za chvíli narazily na jinou černou skládku.

Za 4 hodiny jsme vyklidili jenom malou část. Naplnili jsme 49 pytlů odpadů, což dělá více jak tunu odpadu.

Uklízet jednou za rok však nestačí. Les je potřeba pořádně vyklidit a bez milosti postihovat lidi, kteří zde černé skládky zakládají. Žijeme přece v Chřibech, v chráněné krajinné oblasti a ne na smetišti!

Díky všem, kteří obětovali sobotní dopoledne dobré věci.

Fotky zde http://obcaneujezdska.rajce.idnes.cz/Uklidme_Cesko_2018/ (user a heslo jako obvykle)



9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page